VL Myrsky II

VL Myrskyn runko on esillä Ilmailumuseoiden osastolla.

VL Myrsky oli Valtion lentokonetehtaan Suomen ilmavoimille jatkosodan aikana kehittämä hävittäjälentokone.

VL Myrsky II:n entisöinti tehdään yhteisprojektina Ilmailumuseoyhdistyksen, Keski-Suomen Ilmailumuseon ja Suomen Ilmailumuseon kesken siten, että projektin johtovastuu on Ilmailumuseoyhdistyksellä ja Keski-Suomen ilmailumuseon entisöintiryhmällä on koko entisöintityön vetovastuu. Koneen entisöintityö tehdään museaalisia periaatteita noudattaen. Työn ohjeistaa ja sitä valvoo Keski-Suomen Ilmailumuseon lentokonekonservaattori. Jokainen työvaihe myös dokumentoidaan. Lentävää Myrskyä ei olla tekemässä, vaan staattista museokappaletta.

Ilmailumuseoyhdistyksen entisöintiryhmä - Tiistaikerho - keskittyy koneen puuosiin, joista tärkeimmät ovat siipi, vakaajat ja rungon muodostusosat. Tiistaikerho työskentelee Suomen Ilmailumuseon tiloissa Vantalla. Keski-Suomen Ilmailumuseon entisöintiryhmä keskittyy koneen metalliosiin, joista tärkeimmät ovat runko ja moottori. Laskuteline jouduttaneen valmistuttamaan raaka-aineista lähtien. Projektin vetäjänä toimii Matti Patteri, joka on rakentanut uustuotantona mm. sivuvakaajan, jossa kuitenkin on alkuperäiset metallikorvakkeet.

Projektin aikataulu on pitkä - ulottuu vuoteen 2019 - ja työmäärä suuri. Työmääräksi on arvioitu yli 12 000 tuntia, joista yli 5 000 tuntia on arvioitu menevän puurakenteisen siiven uustuotantoon.

Tutustu ainutlaatuiseen Myrsky - projektiin: http://www.vlmyrsky.fi/