Cross Border Training -muodostelma ja ohilento.

Cross Border Training (CBT) -harjoittelu on ainutlaatuinen yhteispohjoismainen konsepti jossa Suomen, Ruotsin ja Norjan Hornet, Gripen ja F-16 hävittäjät harjoittelevat viikoittain yhdessä eri maiden ilmatilassa. Kolmen maan koneet nousevat ilmaan omista kotitukikohdistaan Rovaniemeltä, Luulajasta ja Bodøstä ja kohtaavat sovitussa ilmatilassa harjoitustaisteluissa. Harjoituksen päätyttyä koneet palaavat takaisin omiin kotitukikohtiinsa. Käytettävissä Cross Border toiminnassa on Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapin ilmatilat.

Näytöksessä on mahdollista nähdä kaikkien kolmen maan hävittäjät samassa muodostelmassa, kun Turusta nousee ilmaan suomalainen Hornet, norjalainen F-16 sekä ruotsalainen Gripen - aivan kuin Cross Border -toiminnassa. Suomalaisen Hornetin johdolla kolmen maan hävittäjät suorittavat ohilennon yleisön edessä. Tämän jälkeen koneet laskeutuvat takaisin Turkuun.

Kyseessä on myös Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS39C Gripenin ensiesiintyminen Turussa. Ilmavoimien Hornet on sekä maanäyttelyssä että lentää sooloesityksen näytöksessä. Norjan Ilmavoimien F-16 koneita on näytöksessä kaksi, toinen maanäyttelyssä ja toinen osallistuu Cross Border ohilentoon.

YLE:n toimittaja Hornetin kyydissä Cross Border harjoituksessa:
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hornetit_vuoroin_vieraissa_80710.html#media=80716