Pilatus PC-12 NG

Pilatus PC-12 NG on sveitsiläisvalmisteinen, yhdellä potkuriturbiinimoottorilla varustettu 2 + 8 -paikkainen lentokone. Lennostoihin sijoitetuilla koneilla suoritetaan Ilmavoimissa yhteyslentoja sekä kevyen rahdin kuljetuksia. Ilmavoimissa tyyppitunnuksella PI varustettu PC-12 NG on monipuolinen lentokone. Se kykenee kuljettamaan matkustajia ja rahtia vaihtelevissa sää- ja valaistusolosuhteissa pienillekin kiitoteille, ja se on nopea ja taloudellinen pitkienkin etäisyyksien päähän suuntautuvilla lennoilla.

Enimmillään tuhannen kilon hyötykuorman kuljettavan PC-1 2NG:n sisätilat ovat muunneltavissa rahti- tai matkustajakäyttöön tai niiden yhdistelmäksi. Koneen lastaamista helpottaa suuri, ylöspäin aukeava ovi takarungossa. PC-12 NG on hyväksytty toimintaan tunnetuissa jäätävissä olosuhteissa. Matkustamon paineistus mahdollistaa lentämisen korkealla, jossa huonot lentosäät päästään usein ylittämään ja polttoainetaloutta parantamaan. PC-12 NG:n toimintamatka on enimmillään kolmen matkustajan kuormalla jopa 2890 kilometriä.

Pilatuksen hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös pilotin työkuormaa vähentämään suunniteltu ohjaamo. Honeywell PrimusApex -avioniikka esittää lennon-, moottorinvalvonta- ja suunnistustiedot sekä monipuolisesti muuta informaatiota helppokäyttöisillä lasiohjaamonäytöillä, ja järjestelmiä ohjataan ”hiiren klikkauksilla.” Kone on operoitavissa yhden tai kahden ohjaajan miehistöllä. Yhden ohjaajan toiminnassa toista ohjaamon istuimista voidaan käyttää matkustajapaikkana.

Tekniset tiedot

Siipien kärkiväli: 16,28 m
Pituus: 14,40 m
Korkeus: 4,26 m
Tyhjäpaino: 2800 kg
Suurin lentopaino: 4760 kg
Suurin matkanopeus: 519 km/h
Lakikorkeus: 9144 m
Voimalaitteet: 1 Pratt & Whitney Canada PT6A-76P -potkuriturbiinimoottori (895 kW / 1200 hv)
Rakenne: Pääasiassa metallirakenne, ei-kantavissa osissa komposiittimateriaaleja
Varustus: Mm. säätölapapotkuri laskukiitoa lyhentävällä reverssiasetuksella, matkustamon paineistus, jäänestojärjestelmät, Primus Apex -avioniikka.
Määrä Ilmavoimissa: 6 kpl