Turkish Stars

Turkin ylpeys – Turkin Ilmavoimien sotilastaitolentoryhmä Türk Yıldızları eli Turkish Stars esiintyy Turussa seitsemällä yhdysvaltaisvalmisteisella Northrop F-5 Freedom Fighter -koneella. Turkish Stars on perustettu 1992 ja se saavutti kansainvälisen suosion nopeasti näyttävällä esityksellä ja upealla selostuksellaan. Turkish Stars ei ole koskaan vieraillut Suomessa ja kyseessä onkin historiallinen ensiesiintyminen Suomessa. Turkish Stars saapuu juhlistamaan Suomen ja Turkin diplomaattisuhteiden 90-vuotista taivalta. Suomi ja Turkki solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1924.

Turkish1

Turkish Starin esitys on upea yhdistelmä musiikkia, taidokkaita muodostelmia, aggressiivisia kohtaamisia sekä näyttävää tehostesavujen käyttöä. Esitys ei varmasti jätä ketään kylmäksi kun Turkin lentolähettiläät puna-valko-hopeilla koneillaan täyttävät Turun lentoaseman taivaan. Turkish Stars saapuu Suomeen kahdeksalla NF-5 koneella joista 1-2 voi olla kaksipaikkaisia. Ryhmän koko on noin 50 henkeä.

F-5 on myös kuuluisa elokuvatähti. Legendaarisessa TOP GUN elokuvassa mustaksi maalatut F-5 koneet esittivät kuvitteellista Neuvostoliiton MiG-28 konetta.

Turkish Starin käyttämä F-5 hävittäjä oli NATO:n päähävittäjä Euroopassa pitkään. Koneella lensivät Turkin lisäksi Norja, Hollanti, Espanja ja Kreikka. Konetyypin korvasivat F-16 ja F-18, mutta Turkki käyttää edelleen ainoana NATO-maana konetta operatiivisessa käytössä. Ensilennon F-5 lensi jo 1959 ja kone ylitti äänennopeuden jo ensilennollaan. Konetta rakennettiin eri versioina yli 1000 kappaletta. Turkish Starsin koneet ovat entisiä Hollannin Ilmavoimien koneita ja niiden tyyppimerkintä on NF-5A (yksipaikkainen kone) ja NF-5B (kaksipaikkainen). USA möi F-5 koneita useaan eri maahan. Koneen käyttäjiä olivat mm. Kenia, Iran, Saudi-Arabia, Taiwan, Marokko, Philippiinit, Etelä-Korea ja Etiopia. F-5 koneen seuraavaa kehitysversio oli F-5E joka sai nimen Tiger II ja sillä lentävät edelleen mm. USA, Sveitsi, Chile, Iran, Etelä-Korea ja Indonesia.  Kaikkiaan F-5 -koneperhettä myytiin 35 eri maalle. Northrop kehitti F-5 koneperheen kokemusten perusteella YF-17 Cobra hävittäjäprototyypin johon taas perustuu Suomen Ilmavoimienkin käyttämä F/A-18 Hornet.


Tulikasteensa F-5 on saanut usealla eri rintamalla. Vietnamin sodassa USA:n ja Etelä-Vietnamin Ilmavoimien F-5 koneet taistelivat Pohjois-Vietnamin joukkoja vastaan. Iranin käyttämät F-5 koneet tekivät pitkän päivätyön sodassa Irakia vastaan. Myös useat Afrikan maat ovat käyttäneet F-5 -koneita eri taistelutehtävissä. Myös Neuvostoliitto on lentänyt F-5 -koneella kun Vietnamin sodan päätyttyä kymmeniä koneita jäi Vietnamin käyttöön, joka lähetti ainakin yhden koneen Neuvostoliittoon testattavaksi. 

Turkish Stars lentää Tampere-Pirkkalan lentoasemalta käsin sillä Turkish Starin käyttämä NF-5 tarvitsee moottorihäiriötilanteessa 3 km kiitorataa tai pysäytysvaijerin tai verkon. Turun kiitoradan pituus 2.5 km ei siten riitä, joten Turkish Stars käyttää Tampere-Pirkkalaa josta löytyy sekä pysäytysvaijeri että -verkko. Jos NF-5 menettää toisen moottorin ja lentää yhdellä moottorilla, koneen hydrauliikka ja sitä kautta jarrut eivät toimi normaalisti.

Lisää tietoa ryhmän omilta kotisivuilta.

Turkish1

Turkish1

Turkish1