De Havilland Vampire

Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä De Havilland Vampire lentää Turun lentonäytöksessä 15.-16.6.2019. Konetta lentää turkulainen Jyri Mattila, joka on ensimmäinen suomalainen Vampire ohjaaja yli 50-vuoteen.

Suomen Ilmavoimien ja samalla Suomen suihkukonekausi alkoi 22.1.1953 kun kolme Vampire hävittäjää laskeutui Poriin siirtolennon Britanniasta päätteeksi. Vampire koneiden saapuminen aloitti suomalaisessa ilmailuhistoriassa uuden aikakauden – suihkukonekauden.

Britanniassa suunniteltu ja valmistettu Vampire oli usean muunkin maan ensimmäinen suihkuhävittäjä. Vampire-koneilla suihkukoneaikaan siirtyi mm. Ruotsi ja Norja.

Vampireilla lennettiin Suomen Ilmavoimissa vuoteen 1965 jolloin eversti Aimo Huhtala lensi Tikkakoskella konetyypin viimeisen lennon Suomessa 15.7.1965. Suomen Ilmavoimilla oli käytössä sekä yksipaikkaisia että kaksipaikkaisia Vampire koneita. Kaksipaikkainen Vampire oli ensimmäinen heittoistuimilla varustettu lentokone Suomessa.

Vuoden 1965 jälkeen ei suomalaisen ohjaama Vampire ole Suomessa lentänyt. Nyt tähän tulee muutos sillä Vampirea lentää Turun näytöksessä turkulainen taito- ja koelentäjä Jyri Mattila. Ilmavoimien koelentäjänä työskentelevä Mattila on myös menestynyt taitolentäjä sekä Turun Lentokerhon puheenjohtaja.

"On aivan uskomatonta päästä esiintymään Suomessa Vampirella ja vieläpä Turussa oman lentokerhon järjestämässä lentonäytöksessä. Vampire siirsi Suomen suihkukoneaikaan, ja istuessani koneen ohjaamoon Vampire suorastaan huokuu tätä historiaa ja tunnen siirtyväni ajassa 60 vuotta taaksepäin suihkukonelentämisen alkuhetkiin Suomessa", hehkuttaa Mattila.

Päätyönsä ohessa kesäisin Mattila on lentänyt Royal Norwegian Air Force Historic Squadronin Vampire-hävittäjiä eri lentonäytöksissä pääasiassa Britanniassa, mutta nyt hän tuo koneen ensimmäistä kertaa Suomeen. Mattilan lentämä kaksipaikkainen Vampire on maalattu Norjan Ilmavoimien väreihin juhlistamaan Norjan Ilmavoimien 75-vuotisjuhlavuotta. Suomessa ei lentäviä Vampireita ole, mutta sekä Suomen Ilmailumuseosta Vantaalta että Ilmavoimamuseosta Tikkakoskelta löytyvät museoidut Ilmavoimien Vampiret.

Royal Norwegian Air Force Historic Squadron on yksityinen lentävien museolentokoneiden kunnostamiseen ja lentämiseen keskittyvä yleishyödyllinen yhteisö.