Dassault Rafale

Ranskan Ilmavoimat tuo kolme Rafale monitoimihävittäjää Turun lentonäytökseen. Mont de Marsan tukikohdasta 2/30 laivueesta saapuvat Rafalet lentävät näyttävän taktisen esityksen yleisön edessä, jossa kaksi Rafalea liikehtii ilmassa taktisesti eli todentuntuisen lentotehtävän mukaisesti. Kolmas kone on varakone maassa.

Dassault Aviation Rafale on esiintynyt vain kerran aikaisemmin lentonäytöksessä Suomessa, joten Rafalen vierailu on harvinaista nähtävää lentonäytösyleisölle. Dassault Aviation Rafale on sekä Ranskan ilmavoimien että merivoimien päähävittäjä. Merivoimille kehitetty Rafale M on varustettu tukialustoimintaan ja operoi Ranskan merivoimien Charles de Gaulle lentotukialukselta. Ranskan ilmavoimat käyttää myös konetyypin kaksipaikkaista versiota vaativissa lentotehtävissä, jolloin takaohjaamossa istuva ohjaaja vastaa koneen monipuolisesta sensori- ja asejärjestelmäkokonaisuudesta. Ranskan ilmavoimat ja merivoimat ovat käyttäneet Rafalea operatiivisiin tehtäviin Irakissa, Libyassa, Afganistanissa ja Syyriassa. Näissä tehtävissä Rafalen aseistuksena on ollut mm. laserohjattuja pommeja. Rafalea on myyty Egypiin, Intiaan ja Qatariin.

Suomen lisäksi Rafale on ehdokkaana mm. Sveitsin hävittäjäuusinnassa. Rafale on huippumoderni monitoimihävittäjä, jonka suorituskykyä on kehuttu niin länsi- kuin itämediassa.