Boeing E-3A Sentry (AWACS)

Suuri nelimoottorinen NATO:n E-3A AWACS tutkavalvontakone saapuu Turun lentonäytökseen ja on maanäyttelyssä yleisön nähtävänä 15.-16.6.2019. E-3A on lentävä komentokeskus, josta johdetaan NATO maiden ilmaoperaatioita. Koneen tunnistaa valtavasta lautasmaisesta tutka-antennista koneen katolla.

E-3A tutkavalvontakoneet ovat NATO:n silmät taivaalla, sillä koneen suurella tutkalla nähdään satojen kilometrien päähän. Kansainvälisissä kriiseissä, kuten Syyrian kriisissä, NATO:n E-3A koneet valvovat jatkuvasti kansainvälisestä tai NATO maan ilmatilasta käsin mitä esim. Syyrian taivaalla tapahtuu. E-3A koneesta johdetaan myös NATO:n ilmaoperaatiot kriisialueilla. Normaalisti E-3A lentää noin 10 km korkeudella, josta se näkee matalalla lentävät kohteet yli 400 km päähän. Koneen voimakkaalla tutkalla se seuraa valvottavaa ilmatilaa ja lähettää reaaliaikaista tietoa datalinkin avulla niin maa-, meri-, kuin ilmavoimille. Yksi E-3A kattaa tutkallaan 312 000 neliökilometrin suuruisen alueen eli yksi E-3A kone pystyy valvomaan lähes Suomen kokoista aluetta.

E-3A koneita voidaan hyödyntää myös etsintä- ja pelastustehtävissä. E-3A pystyy lentämään yhdellä tankkauksella noin 10 tuntia, mutta konetta voidaan tankata ilmassa, jolloin se voi periaatteessa valvoa ilmatilaa lähes rajattomasti laskeutumatta. E-3A on kehitetty Boeing 707 matkustajakoneesta. Koneen lentomiehistö on kolmesta kuuteen henkeä, jonka lisäksi tehtävän mukainen 15-25 hengen miehistö hyödyntämässä ja jakamassa valvontatutkan informaatiota. E-3A miehistöt tulevat eri NATO maista, joten koneen miehistössä on aina useita eri kansallisuuksia. NATO:lla on 14 E-3A tutkavalvontakonetta. NATO:n E-3A koneet ovat rekisteröity Luxemburgiin, joka näin tukee omalta osaltaan NATO:n toimintaa.

E-3A ei ole koskaan vieraillut Suomessa lentonäytöksessä. Kone on käynyt vain kerran aikaisemmin Suomessa kun se elokuussa 1997 teki lyhyen vierailun Suomeen, mutta kone ei ollut tuolloin yleisön nähtävissä.